logo

Besøk museene på Lillehammer i sommer

En sommer for alle sansene

 

Føl på nostalgien i Dronning Sonjas barndomshjem. Se gammel historie gjennom nye øyne i utstillingen Impulser og kjenn lukten av historien som sitter i veggene i friluftsmuseet på Maihaugen. Hør det olympiske suset og føl  slitet bak medaljene på OL-museet. Hør Bjørnsons rabalder buldre og opplev hans urbane hjem Aulestad i vakre Gausdal. Se lyset i Anna Anchers malerier og la deg begeistre av den moderne arkitekturen på Kunstmuseet. Nyt hagen og lær om Sigrid Undsets liv i hennes hjem Bjerkebæk. 

 

 

Maihaugen

Opplev synet av Dronningens minner. Opplev følelsen av barndoms minner. Opplev lukten av historie i veggene .

Tar du turen til Maihaugen i sommer kan du besøke Dronning Sonjas barndomshjem og se flere av rommene i huset som er innredet slik det var da dronningen og hennes familie bodde der. 

Gjester i Dronning Sonjas Barndomshjem på Maihaugen

Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Maihaugen

Innendørs bør du få med deg Maihaugens nye utstillinger Impulser–kulturskatter fra Norge med inspirasjon fra hele verden og Dine Boliger er meg kjær–Borgny Svalastogs kirkekunst 1984–2021. 

Friluftsmuseet består av mer enn 200 historiske hus i idylliske omgivelser. Flere av husene har åpen dør som du kan titte inn gjennom. Du møter aktører fra ulike tidsperioder og omvisere fulle av kunnskap. Det er også dyr på beite og bønder og håndverkere i arbeid.

Se hva du kan oppleve på Maihaugen Kjøp billett

 

Lillehammer Kunstmuseum

Opplev synet av lysspillet som leker. Nyt følelsen av tid og rom.

Gjester ser på Anna Ancher bilde på Lillehammer Kunstmuseum

Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Lillehammer Kunstmuseum

Du trenger ikke reise helt til Danmark for å se Skagenmalerier i sommer. Fram til 15. august viser Lillehammer Kunstmuseum utstillingen Anna Ancher – Skagens indre og ytre rom.  Lillehammer Kunstmuseum er det eneste museet utenfor Danmark som viser utstillingen som er den største retrospektive utstillingen om Anna Ancher noen gang.

Lillehammer Kunstmuseums samlingen består av rundt 1500 kunstverk som fra ulike perspektiver forteller Norges kunsthistorie fra 1800-tallet til i dag. I de luftige utstillingssalene finner du utvalgte malerier fra noen av våre mest kjente og kjære kunstnere. Her kan du følge norsk kunsthistorie gjennom 200 år og se verk fra aktuelle spesialutstillinger. Mangfoldet gjør at alle finner noe de fester seg ved – inntrykk som setter følelsene i sving og tankene i bevegelse.

Hovedbygget, som ble tegnet av Snøhetta, er i dag et arkitektonisk ikon. Hver for seg ville kunstsamlingen og praktbygget være vel verd et besøk – kombinasjonen gjør opplevelsen uforglemmelig. 

Les mer om utstillinger og aktiviteter Kjøp billett

 

Bjerkebæk

Føler du Undsets sterke vesen? Kjenner du sorgen bak Undsets anstrengte smil?

Gjester sitter på benk i hagen på Bjerkebæk

Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Bjerkebæk

I Lillehammer kan du besøke det vakre hjemmet til Sigrid Undset, en av våre tre nobelprisvinnere i litteratur. I to tømmerstuer på Lillehammer skapte Sigrid Undset et særpreget hjem med tradisjonsbevisst innredning. Opplev Bjerkebæk og få et innblikk i Sigrid Undset liv som mor, forfatter, samfunnsdebattant, katolikk og gartner.

På grunn av smittesituasjonen er det ikke omvisninger inne i hjemmene, men du kan titte inn i noen av rommene på egenhånd. Utenfor husene møter du verter fra museet som forteller om forfatterne og deres liv. På Bjerkebæk er det utstillinger i gjestehuset og inne i publikumsbygget, og det er en helt ny lesevandring i hagen.

Sigrid Undsets Bjerkebæk er åpent hver dag fra 1. juni til 31 august samt helger i september.

Se hva du kan oppleve på Bjerkebæk i sommer Kjøp billett

 

Aulestad

 

Lytt til tidløse tekster. Føl Bjørnsons rabalder buldre.

Gjester på glassverandaen på Aulestad

Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Aulestad

I Gausdal, ca 20 minutters kjøring fra Lillehammer, finner du hjemmet til dikterhøvdingen  Bjørnstjerne Bjørnson, en av  våre tre nobelprisvinnere i litteratur. Det er en opplevelse å besøke hjemmet som for Bjørnson var selve symbolet på sin fedrelandskjærlighet og en nødvendig forutsetning for hans øvrige virksomhet - diktningen og samfunnsengasjementet. 

På grunn av smittesituasjonen er det ikke omvisninger inne i hjemmene, men du kan titte inn i noen av rommene på egenhånd. Utenfor husene møter du verter fra museet som forteller om forfatterne og deres liv.

På låven på Aulestad kan du se den store utstillingen Det volder litt rabalder om Bjørnsons fargerike liv og personlighet. I vognskjulet står de imponerende vognene hans, og det er fint å rusle rundt i den vakre hagen og parkanlegget rundt Aulestad.

Bjørnstjerne Bjørnsons Aulestad er åpent hver dag fra 1. juni til 31 august samt helger i september.

Se hva du kan oppleve på Aulestad i sommer Se billettpriser her

 

Norges Olympiske Museum

Kan du føle slitet bak OL-medaljen? Kan du kjenne smaken av seiersrus?

Gjester i Norges Olympiske Museum på Maihaugen

Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Norges Olympiske Museum

Norges Olympiske Museum er et spennende og interaktivt museum. Museet er bygget opp rundt autentiske gjenstander fra den rikholdige norske olympiske historien.

Museet viser Norge som vertsnasjon for to olympiske vinterleker med folkefest og norske idrettshelter. I tillegg vises deler av den internasjonale OL-historien fra antikken og frem til vår tid. Paralympics og Ungdoms-OL er presentert i utstillingen. Norges Olympiske Museum er åpent hele året og er lokalisert på Maihaugen.

 

Les mer om OL-museet Se billettpriser her

 

Norges Postmuseum

Postens historie er tett vevet inn i det øvrige samfunnet. Kan du føle nostalgien?

 

Gjester møter postmester utenfor Norges Postmuseum på Maihaugen

Foto: Tone Iren Eggen Tømte / Maihaugen

På Maihaugen ligger også Norges Postmuseum som har en artig utstilling om kontaktannonser i sommer. Ved Norges Postmuseum kan du se deg rundt på egenhånd i vår flotte utstilling Post underveis og se postverkets historiske filmer.

 

Se hva du kan oppleve på Norges Postmuseum Kjøp billett

 

Flere sanseopplevelser

Nyt lukten av solvarm lyng. Nyt lyden av soloppgangen. Lytt til tidløse tekster og historiens sus. Føler du gleden, kjenner du savnet?

 

Lillehammer og Gudbrandsdalen har en mengde flotte kultur- og natur opplevelser å by på i sommer.                 

Her kan man nyte kultur, natur og gode måltider og la sansene vekkes til live.           

 

 

Les mer om kulturopplevelser i regionen

 

Lekne minner - for barn og familier

Meningsfull familietid i historiske omgivelser

Levende historie, dyr på beite og morsomme aktivitetsløyper. På museene på Lillehammer er det mye spennende som skjer i sommer.

To jenter på vei ut på eventyr mellom grønne trær, og teksten "Lekne minner" og morsomme symboler.

Foto: Ann Kristin Eggen / Stiftelsen Lillehammer museum

Les mer om barne- og familieprogrammet på museene